Killswitch Engage - биография

След като през 1998г., групата му Overcast се разпада, басистът Mike D'Antonio обикаля хардкор и пънк средите в Масачузетс, в търсене на музиканти за нова банда. През 1999 D'Antonio среща Adam Dutkiewicz и Joel Stroetzel, тогава китаристи на Aftershock. В последствие Dutkiewicz сяда зад барабаните, докато Joel остава китарист. Триото търси вокалист и случайно попада на Jesse Leach от Corrin и Nothing Stays Gold. Групата избира името Killswitch Engage, което D'Antonio предлага след като гледа епизод от Досиетата Х, носещ името "Kill Switch".

Ново-сформираната банда има щастието да бъде на турне с In Flames и Shadows Fall и именно това им донася договор с Ferret Records, които са впечатлени от агресивността, която струи от концертните изпълнения на KsE. Започват записи по дебютния едноименен албум на бандата. Той става факт през 2002г. и чрез него Killswitch впечатляват гигантът Roadrunner Records, с които подписват договор. За записите на втория албум бандата привлича барабанистът на Aftershock - Tom Gomes. През 2002 Roadrunner издават "Alive Or Just Breathing", втория диск се приема по-добре, влиза в класацията Billboard Top Heatseekers Chart, a CMJ New Music Report определят записа като "по-пристрастяващ от крек, обсипан с никотин и напоен с шоколад".

След втория запис, Leach напуска групата. Бившия вече вокалист на групата изпада в дълбоки депресии, тъй като веднага след сватбата си заминава на турне и е постоянно отделен от съпругата си. По време на тези концерти той сериозно започва да пренебрегва техниката в пеенето си, което предизвиква сериозни проблеми с гласа му. След последния концерт от турнето, Jesse праща email на останалите от бандата, защото е прекалено разстроен, за да се срещне с тях на живо и обяснява как стоят нещата. В момента Jesse Leach пее в новата си банда Seemless, а на негово място в Killswitch Engage идва Howard Jones от Blood Has Been Shed.

В новия си състав бандата очаства на Road Rage Tour в UK И Холандия, заедно с 36 Crazyfists. През 2003-та Killswitch Engage участват в саундтрака на Freddy Vs Jason с песента When Darkness Falls. Същата година свирят и на Ozzfest, след който барабанистът Tom Gomes напуска и на негово място идва барабанистът на Blood Has Been Shed - Justin Foley, който свири и в jazz-metal бандата Red Tide. Първата изява с новия барабанист е по време на MTV2 Headbangers Ball Tour.

На 11 май 2004-та излиза първия албум на групата с Howard като вокалист. Веднага след излизането му в щатите биват продадени 250 000 бройки, а в австралийските класации дебютира направо на 40-то място. Този невероятен успех е последван от турне в Австралия заедно с Anthrax. През втората половина на 2004г. Killswitch Engage са съпорт на Slayer в щатското Jagermusic турне, освен това бандата свири заедно с From Autumn to Ashes, Eighteen Visions и 36 Crazyfists. Същевременно песента - The End Of The Heartache става основния сингъл към филма Resident Evil: Apocalypse, а по-късно е номинирана и за Грами в категорията Най-добро Метъл Изпълнение.

В края на 2004г. излиза специално издание на "The End Of The Heartache", към албума има втори диск, който включва концертни изпълнения на "Fixation Of The Darkness", "Life To Lifeless", "My Last Serenade", 2 бонустрака - "Irrevarsal" /с Jesse като бек вокал/ и "My Life For Yours" /бонус в първото издание за Япония/.

През лятото на 2005г. групата отново се качва на сцената в турнето Ozzfest.

На първи Ноември, 2005г. "Alive Or Just Breathing" е преиздаден послучай 25 годишнината на Roadrunner. Към оригиналния албум има втори диск, който съдържа песните "In The Unblind", "When The Balance Is Broken", "Numbered Days (Demo Version)", "Transfiguration (Demo Version of Fixation on the Darkness)", "Just Barely Breathing (Demo Version)", "Fixation On The Darkness (With Howard Jones On Vocals)" и AOJB Studio Out Takes. Добавени са и клиповете към "My Last Serenade", "Fixation on the Darkness" и "Life to Lifeless".

На 22 Ноември, 2005г. Killswitch Engage издавад DVD-то (Set This) World Ablaze, в което има запис на концерта на групата в Palladium, Worcester, MA от 25 Юли, 2005г. В DVD-то Jesse Leach казва, че няма лоши чувства между него и групата, защото всички са му простили за начина, по който ги е напуснал.

По думите на самите Killswitch, работата по новия албум е приключила. По време на концерт в Wolverhampton те обявяват 21 Ноември за дата на излизането му. По-късно в Revolver се появява изказване на Adam, че албумът ще се казва "Petting Zoo", което обаче е опровергано половин година по-късно /на 23 август/ от MTV.com - там се появява новината, че новият KsE ще се казва "As Daylight Dies", което ако не име на албума, то поне със сигурност е песен от него.

На 23 май, 2006г. в албума WWE Wreckless Intent се появи песента - "This Fire Burns", това е първия нов студиен запис от "The End Of The Heartache" насам. Песента е първоначално предвидена да представя кечистът Randy Orton, но този вариант отпада. Сега тракът в откриващ за ECW борецът - CM Punk. Засега можем само да очакваме още нови песни, докато се наслаждаваме на старите.

Killswitch Engage са:

  • Adam Dutkiewicz - китари
  • Joel Stroetzel - китари
  • Mike D'Antonio - бас
  • Howard Jones - вокали
  • Justin Foley - барабани

 

Дискография:

 

  • 2002 - Killswitch Engage
  • 2003 - Alive or Just Breathing
  • 2004 - The End of Heartache