Iced Earth - История

Малко емоции имат толкова дълбоко въздействие върху човешкото подсъзнание, както страхът. Малко исторически събития са достатъчно запомнящи се, за да останат в съзнанието на един народ. Обединявайки спомените за човешките първични страхове със значимостта на социологически феномен, албумът на Iced Earth “Horror Show” е предопределен да стане повратна точка в съзнанието на света, гладен за нещо необикновено в музиката.

Познати още като “Чистилището” и създадени от амбицията на един 16 годишен беглец в Индиана, те остават непроменени от начина по който Джон Шафър го е виждал още през първия ден поради една очевидна причина: нищо не е по-важно за него от музиката, която прави и феновете които подкрепят Iced Earth. Оставайки верни и посветени на предизвикателния, некомерсиален heavy metal, Iced Earth неоспоримо се доказват като една от най-динамичните и многпластови групи в света. Списание “Terrorizer Magazine” описва звукът им по подходящ начин: "Вземете най-доброто от албумите на Metallica “Ride The Lightning” и “Master Of Puppets”, смесете го с равно количество класически “Priest”, добавете малко от най-доброто и на Maiden, и сте наполовина успели."

Еднименният дебютен албум на Iced Earth се разпространи из целият underground в Европа през 1991, докато в Америка, пазарът на метъл музика наскоро беше преживял драстична промяна. Поради своето постоянство и напук на Щатският тенденциозен пазар, Iced Earth никога не се поддадоха на натиска да станат комерсиални. Текстописеца и китарист Jon Schaffer приема вокалиста Matthew Barlow в бандата през 1995, което прави текстовете по-твърди и ги обединява с твърдото им представяне. Невероятната си слава, Barlow печели за третият студиен албум на Iced Earth, “Burnt Offerings”, който е само намек за нещата които предстоят. “The Dark Saga” със своите оркестрални елементи, които се превръщат в нейна запазена марка, излиза през 1996 и известява пробивът на групата в Щатите. Продажбите на предишни албуми на Iced Earth се увеличават с всеки нов фен. Членовете на групата все по-често получават запитвания за демо записи и неиздавани парчета. Използвайки предимствата на осъвременената звукозаписна технология за албума си от 1997 - “Days Of Purgatory”, те точно пресъздават целият материал от оплютата им демо касета “Enter The Realm” и преработват избраните песни от първите им два албума – “Iced Earth” и “Night Of The Stormrider”. Така феновете има получават възможност за да се наслядят на класическите парчета на Iced Earth, написани между 1986-1994. Сега, със седем албума зад гърба си, те са създали непоколебим легион от верни последователи по целият свят. В замяна групата се отплаща десетократно. През 1999, те предприемат едно успешно шест седмично турне из Щатите за албума си “Something Wicked This Way Comes”. В Европа, групата доминира по сцените на фестивала Gods Of Metal в Италия, фестивала Dynamo в Холандия, и легендарният Wacken Open Air в Германия. Думите често неуспяват в опитите да се опише преживяното на концерт на Iced Earth.

Jon Schaffer се завръща за първият си студиен албум от три години с водещ вокал Matthew Barlow, Larry Tarnowski на китара и нов барабанист Richard Christy (Control Denied, Death, Incantation, барабанист на турнето за Demons & Wizards). Използвайки уменията на Jim Morris от Morrisound Studios във Флорида, където Iced Earth записват всичките си студиини албуми, те несъмнено впрягат своя колективен талант за да дадат своя дял към стилът heavy metal. Умело смесваики склонността на Schaffer за музикално технически конструкции с неговите непогрешими разказвачески способности, “Horror Show” е безпогрешен от първата до последната нота. В него е събрана една грандиозна колекция от песни, отдаваща заслуженото на вечните легенди за злото, населяващо кошмарите ни още от детството: Върколакът, Дамиен Торн, Джак Изкормвача, Мумията, Др. Джекил и Мр. Хайд, Съществото от Черното Езеро, Дракула, Франкенщайн. Накратко този албум е обръщение към най-големите ви страхове, натрапчиво карайки ви да се замислите за своята собствена злоба. Графичното оформление, направено от Danny Miki (художник на комиксите Spawn и The Creech) и Travis Smith (художник на обложките на Jag Panzer и Opeth), е много богато и плашещо, също както и текстовете. Това е албум от който поколения фенове ще бъдат горди. Това е метъл за новото хилядолетие.